Kikker Groenprijs!

In 2015 kunnen Nederlandse natuurprojecten voor of door kinderen zich inschrijven voor en meedingen naar de Kikker Groenprijs.
Met de inschrijving maken de projecten kans op een financiële aanmoediging. De beste inzending van volwassenen voor kinderen en de beste inzending door kinderen winnen elk een geldbedrag, dat dient om verdere uitrol van de plannen mogelijk te maken.

De Kikker Groenprijs is een aanvulling op de Nationaal Groenfonds Natuurprijs, welke in 2015 tevens zal worden uitgereikt, en richt zich enkel op projecten die met kinderen te maken hebben. Naamgever van de prijs is het bekende kinderboekenpersonage Kikker, van Max Velthuijs, die samen met zijn vriendjes in de natuur leeft.

Thema: Natuur is een feest!
Dit onderwerp linkt zowel aan het themaboek van de Kikkertiendaagse 2015, Het jaar van Kikker, dat de vier seizoenen belicht, als aan natuurfestival Fête de la Nature, een initiatief van onder andere het Nationaal Groenfonds (23, 24 en 25 mei 2015).
De projecten die zich inschrijven moeten een duidelijke link hebben met dit thema.

Doelgroepen
Bedrijven, brancheverenigingen, particuliere grondeigenaren, natuurbeheerders, ondernemers, vrijwilligers, schoolklassen, leerkrachten, ouders en kinderen kunnen zich inschrijven voor de Kikker Groenprijs 2015.
De inzendingen kunnen al gestarte projecten zijn, maar ook ideeën die nog op de tekentafel liggen en waarvoor nog steun moet worden gevonden. De inzendingen moeten uiterlijk op 7 mei 2015 digitaal bij Uitgeverij Leopold binnen zijn.
De winnaar van de Kikker Groenprijs wordt bekend gemaakt op donderdag 21 mei, vlak voor de start van natuurfestival Fête de la Nature 2015.

Initiatiefnemers

Uitgeverij Leopold is uitgever van de Kikker-boeken van Max Velthuijs. Jaarlijks organiseert de uitgeverij de Kikkertiendaagse: een campagne waarbij heel Nederland Kikker-groen kleurt. Boekhandels, bibliotheken, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bibliotheken besteden van 21 t/m 30 maart aandacht aan Kikker. Dat doen zij onder meer door voor te lezen uit de boeken, toneelstukjes te spelen, aan de slag te gaan met Kikker-knutselmaterialen en hun locaties met Kikker-materialen te versieren.
De Kikkertiendaagse start elk jaar op 21 maart: de eerste dag van de lente.

Stichting Max Velthuijs heeft als doel het bij elkaar houden, onderhouden en doen exposeren van de werken van Max Velthuijs (1923-2005), waaronder de boeken over Kikker. In 2007 riep de stichting de Max Velthuijs-prijs in het leven: een driejaarlijks oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken.

Nationaal Groenfonds is de onafhankelijk en maatschappelijk betrokken financier voor natuur en landschap in Nederland. Op basis van ruim twintig jaar ervaring zet het Groenfonds financiële expertise en groene kennis in voor duurzame oplossingen binnen het landelijk gebied. Nationaal Groenfonds organiseert ieder jaar de Nationaal Groenfonds Natuurprijs: een prijs voor Nederlandse natuurprojecten. Het thema van deze Natuurprijs wisselt ieder jaar. In 2015 is het thema ‘Feest met de Natuur!’

Jury
De jury van de Kikker Groenprijs 2015 bestaat uit afgevaardigden van Uitgeverij Leopold, Stichting Max Velthuijs en het Nationaal Groenfonds.

Prijs
De Kikker Groenprijs 2015 bestaat voor de beste inzending van een project voor kinderen uit een geldbedrag van € 2.000,-, bedoeld als financiële aanmoediging voor verdere uitrol van de plannen.
De Kikker Groenprijs 2015 bestaat voor de beste inzending van een project door kinderen uit een geldbedrag van € 250,-, tevens bedoeld als financiële aanmoediging voor verdere uitrol van de plannen.
Deze gelden worden beschikbaar gesteld door het Nationaal Groenfonds.

Criteria voor deelname
Om in aanmerking te komen voor de Kikker Groenprijs 2015 gelden de volgende criteria:
1. Het project leidt tot meerwaarde voor natuur. Deze meerwaarde komt tot uitdrukking in:
– verhoging van de kwaliteit van het groen en/of
– verhoging van de kwantiteit van het groen.
2. De inzending is passend bij het thema ‘Natuur is een feest!’, d.w.z. er is duidelijk sprake van een strategie/aanpak om het geestelijk en lichamelijk welbevinden te verhogen met behulp van natuur/groen.
3. De (financiële) haalbaarheid van het project blijkt uit een bijgevoegde business case (voor nieuwe ideeën: ondernemingsplan).
4. Het project kent een aantoonbaar maatschappelijk draagvlak (voor nieuwe ideeën: er is aantoonbaar maatschappelijke vraag/belangstelling).
5. Een project dat nog niet is uitgevoerd heeft een aantoonbaar perspectief om tot uitvoering te komen.
6. Over het projectinitiatief vindt aantoonbaar communicatie plaats met belanghebbenden en andere (direct) betrokkenen.
7. Een aansprekende presentatie van het project blijkt uit de meegestuurde stukken.
8. De bijgevoegde achtergrondinformatie is voldoende duidelijk.
9. Het project heeft een duidelijke link met kinderen: het is (primair) bedoeld voor kinderen en/of het is (mede) ontwikkeld door kinderen.

Inzenden
Om in aanmerking te komen voor de Kikker Groenprijs 2015 dient het plan uiterlijk 7 mei digitaal te zijn gestuurd naar Uitgeverij Leopold, Merel Ooms: merel.ooms@wpgmedia.nl.

Door inzending gaat de deelnemer akkoord met het reglement van de Kikker Groenprijs 2015.

Let op! Inzendingen die na 7 mei 2015 bij ons binnenkomen worden niet in behandeling genomen.