Tuinkerszaadjes bij ‘Het jaar van Kikker’

Het themaboek van de Kikkertiendaagse (21 t/m 30 maart) is Het jaar van Kikker.
Koop het boek voor 12,50 euro in de boekhandel en krijg er gratis een zakje tuinkerszaadjes bij!
Op = op!

Zaai-instructies tuinkerszaadjes
Tuinkers kan je buiten of binnen kweken, met of zonder aarde.

Als je tuinkers binnen kweekt, gebruik je een kweek- of kiemschaaltje.
De zaadjes hebben heel weinig ondergrond nodig om te kunnen ontkiemen.
Naast genoeg vocht heeft tuinkers alleen wat grip nodig, bijvoorbeeld een stukje keukenpapier.

Je kan ook aarde of potgrond gebruiken.
Het voordeel hiervan is dat de kiemen meer voedingsstoffen en zo ook een vollere smaak krijgen.
En de tuinkers groeit met potgrond sneller.
Je hebt maar een klein laagje potgrond nodig.
Gebruik je potgrond, dan kan de aarde wel met de tuinkers mee ‘omhoog groeien’.
Dit kan je voorkomen door te zaaien óp de aarde, en door van bovenaf water te geven.

Zet het schaaltje of potje op een lichte plaats bij kamertemperatuur.
De tuinkers ontkiemt al na een dag en kan na een aantal dagen worden gegeten.

Veel succes!

Recepten met tuinkers
Tuinkers kan je in veel recepten gebruiken.
Eet het zo op je brood, met (eventueel) een plak kaas ertussen.
Je kan de tuinkers ook snipperen over soepen, zoals romige spinazie- of tuinkruidensoep.
Tuinkers is lekker in allerlei salades, zoals een simpele salade met tomaat, radijs en verse kruiden.
Ook kan je tuinkers toevoegen aan een aardbeienfruitsalade.

Boterham met kwark en tuinkers
Besmeer een boterham met kwark en strooi er daarna wat tuinkers over.
Voeg naar smaak zout en peper toe.

Boterham met ei en tuinkers
Kook een ei, laat het ei afkoelen en prak het ei daarna fijn met een vork.
Schep er een beetje mayonaise door en prak het mengsel opnieuw.
Voeg naar smaak (zwarte) peper, zout en cayennepeper toe.
Besmeer een sneetje brood met het mengsel en strooi er wat tuinkers overheen.

Beschuitje met tuinkers
Besmeer een beschuitje met een beetje (room)boter en bestrooi met een laagje suiker.
Strooi hierna wat tuinkers over het beschuitje.

Aardappelen met tuinkers
Knip de tuinkers (een heel bakje) af en was deze in een vergiet.
Schil een kilo aardappels, snijd ze in stukken en was de stukken aardappel.
Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten met een deksel op de pan.
Pel een ui en snijd deze in heel kleine snippertjes.
Bak in een koekenpan de ui in een twee eetlepels boter.
Als de ui net niet goudbruin is, voeg je twee eetlepels bloem toe en laat je dit even kort mee bakken.
Roer er daarna 250 milliliter water, 250 milliliter melk en een bouillonblokje door, en roer daarna nog een keer goed.
Breng de saus aan de kook en laat de saus 5 a 10 minuten doorkoken.
Kook ondertussen zes eieren en zet ze daarna onder koud water om af te koelen.
Pel de eieren, snijd ze doormidden en voeg twee of drie theelepels mosterd toe.
Breng de saus kort aan de kook en voeg naar smaak peper, zout en een beetje suiker toe.
Houd een klein beetje tuinkers apart en roert de rest door de saus.
Giet de aardappels af en verdeel deze, samen met de eieren over een schaal.
Giet daarna de saus erover en strooi er de rest van de tuinkers overheen.